Jak jsem začala učit zážitkově i online

“Ninko, jak zvládáš corona krizi?” ptali se mě v poslední době přátelé a kolegové. Nabízeli slova podpory, svůj čas a ucho, pomoc s dcerou… Vědí, že jsem single mamina, OSVČ, závislá z velké části na offline kurzech. Vlna solidarity mě dojala a já rychle zjistila, že jsem v té krizi vlastně doma. Že mě nezkosí, naopak, že mě posílí. 

Po 16 letech na volné noze jich mám za sebou víc a tak vím, že každá krize je hlavně příležitost. Že jako vždy stačí zapojit srdce, pak hlavu a pak pořádně máknout. A nebát se. Protože kdo se bojí, nesmí do lesa.

KRIZE JAKO PŘÍLEŽITOST

Když to všechno vypuklo, v Nina English běžel jarní trimestr, já se chystala na naši druhou dětskou dvouvíkendovku a plánovala letní kurzy pro ženy. Plula jsem si na obláčku toho, jak vše krásně funguje, a ve volných chvílích pracovala na přípravách dlouho vysněného Klubu lektorek angličtiny a na nové sekci pro studenty na mém webu s materiály ke stažení.

Pandemie mě ale vytrhla z klidu, stejně jako všechny kolem, a bylo třeba jednat. Sice bych to z rezerv pár měsíců zvládla, mně se ale nechtělo sedět v pyžamu u Netflixu nebo uklízet byt. Chtěla jsem žít. Prožít to. A pomoci druhým. 

ZÁŽITKOVÁ ANGLIČTINA JDE I ONLINE

Jak víc rozebírám v tomto videorozhovoru pro projekt Digitální lektoři, ženám ze zážitkových kurzů jsme navrhly potkávat se online a víceméně přes noc jsme naše rozjeté kurzy zážitkové angličtiny transformovaly na online výuku. Vše kromě fyzického kontaktu ale zůstalo: zážitky, zábava, bezpečné prostředí a vzájemná podpora v kruhu žen. Kombinovaly jsme pravidelné skupinové video lekce s podporou ve virtuálním prostředí, které v každé offline skupině nabízíme přes soukromou FB skupinu. Vařily jsme, setkávaly se s hosty z celého světa, ukazovaly si, kde bydlíme, seznamovaly se s rodinou, a hlavně sdílely jak se máme, jak se cítíme, čeho se obáváme. 

A přestože mám obrovskou radost, že se můžeme zase vrátit zpět offline, že se konečně zase potkáme fyzicky, obejmeme se a budeme spolu na jednom místě, chci zkušenosti ze zážitkové výuky během pandemie uplatnit i na svoje vysněné a dlouho v šuplíku zastrčené kurzy zážitkové angličtiny online. Pandemie mě doslova “kopla do zadku” a najednou to jde. S lektory vychytáváme metodické a technické postupy a triky a moc nás to baví. Už se nemůžeme dočkat, jak si od června vyzkoušíme všechno v Kurzech zážitkové angličtiny online naostro!

 

ANGLIČTINA PRO DĚTI ONLINE

Když jsem přemýšlela, jak můžu já přidat ruku k dílu ve svém oboru, napadlo mě pomoci rodičům. Stále mi zněla v uších rada mého mentora, že je třeba vymyslet, kde může každý z nás pomoct. Protože mám doma dítě školou povinné, nemusela jsem přemýšlet dlouho. Dopolední dětské kurzy zážitkové angličtiny online byly na světě. Děti v nich ve skupinkách po 4 – 6 pořádají dress party, hrají deskovky, tancují, komentují vtipná videa, zapojují členy rodiny, běhají po bytě, a stále mluví, mluví a mluví. Rodiče nám posílají děkovné dopisy a my máme dobrý pocit, že tahle pomoc se fakt povedla. Já sama si občas přeju, abych byla dítětem v našich kurzech. Těšíme se, že v online kurzech pro děti budeme pokračovat i po návratu do škol, v odpoledních hodinách

 

DÁMSKÝ ONLINE KLUB “ZAMILUJ SE DO ANGLIČTINY”

Když jsem loni otevřela svůj první dámský online klub Zamiluj se do angličtiny s Ninou, netušila jsem, jak velkou oporou mi v době pandemie bude a jak moc mě za těch několik měsíců naučí o online výuce. Klub je zaběhnutý, spolupráce se studentkami funguje skvěle. Nedávno jsem přibrala lektorskou posilu Petru Fekete a tvoříme obsah společně. Víc než dřív mě baví klub vést a domlouvat zajímavé spolupráce s lektory z celého světa.

 

ONLINE KLUB LEKTOREK ANGLIČTINY

Splnila jsem si svůj dlouholetý sen. Po 16 letech na volné noze, po všemožných držkopádech i úspěších, mám konečně odvahu dělat chytrou, že o tom volnonožáctví v mém oboru už snad i něco vím. Takže po pár letech rozmýšlení a spoustě odkonzultovaných hodin 1-na-1 konečně začínám dávat dohromady lektorky angličtiny na volné noze. Chci pomoci ženám nejen umět se učit, ale i lépe učit, ukázat jim, jak je zábavné učit angličtinu bez učebnic a také jak mohou být v oboru úspěšné i na volné noze.

S podporou lektorek angličtiny mám velké plány. Od začátku dubna sdružuju komunitu lektorek na Facebooku v uzavřené skupině. A brzy plánuju i víkendový offline mastermind v Brně. Mnohem podrobněji o Klubu úspěšných lektorek angličtiny píšu tady. Přidat se lze kdykoliv!

 

CO MÁM PRO VÁS ONLINE ZDARMA?

Už 10 let vedu free FB SKUPINU Angličtina bez učebnic, kde pravidelně přispívám zajímavým obsahem k tématu angličtiny bez učebnic. Ostatní se začínají čímdál víc zapojovat. Od loňského roku do toho totiž zase pořádně šlapu. Někdy je to hlubší, někdy odlehčené, jednou výukové, jindy jen zábavné. Organické, stejně jako život.

Stejně dlouho také píšu tento blog. Pravidelně s vámi sdílím jak na angličtinu bez učebnic. Navíc jsem odemčela článek Jak se učit anglicky na mobilu (běžně pouze pro moje studenty), hodit se vám v této době může také článek o seriálech pro ženy nebo o Facebookových stránkách vhodných na angličtinu

Přestože bývám u nás na kurzech hlavně za kamerou a točím, co se zrovna děje ve výuce, občas si stoupnu i před ni i já. Baví mě točit výuková videa a video rozhovory, najdete je všechna na mém Youtube kanále a také na mé FB stránce Nina English. Na té také ve středu 6.5. v 20h plánuju free webinář, kde budu společně s dalšími lektorkami sdílet tipy jak na angličtinu bez učebnic.

KE STAŽENÍ – dala jsem dohromady dvě pdf ke stažení zdarma, která velmi pomáhájí mým studentům v našich kurzech a doufám, že pomůžou i vám, čtenářům tohoto blogu: 20 nejtypičtějších chyb v angličtině a inspirativní seznam plný nápadů a rovnou k vytisknutí 20 Easy English Activities

PODĚKOVÁNÍ

Na závěr bych chtěla moc poděkovat všem přátelům, kteří mi nabídli pomocnou roku, všem svým lektorkám, které se s obrovským odhodláním se mnou pustily do objevování tajů online výuky, všem kolegům z oboru a svým dvěma skvělým kolegyním, bez kterých bych to celé ani náhodou nezvládla – mé úžasné asistentce Lucce Doležalové a mé pravé ruce, nové projekťačce Kristýně Pavelek.

Nina ❤️

Konzultace s Ninou     Kurzy pro ženy     Příměšťáky děti


VÁŠ KOMENTÁŘ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 20 =